Palota Pince, Sümeg ¦ Kattintson a főoldalhoz.

Palota Pince hírlevél

Elérhetőség

Egly Márk

0036 70 363 4367

palotapince@palotapince.hu
Palota Pince Google térképen

Nyitva tartás:



November 1 től időszakosan vagyunk nyitva, telefonon érdeklődhetnek a megadott telefonszámon.

Időpont egyeztetéssel telefonon és e-mail ben kérem keressenek minket.

Vásárlási szándékukkal hívjanak minket.

Rendezvények és kóstolóknál ezen időpontokon kívül is állunk rendelkezésükre

előzetes megbeszélés alapján.

Keressék program ajánlónkat is!


Egyly Márk

Portrék

BORIGO MAGAZIN 2010 OKTÓBER (osztálytalálkozó) → 

Palota Pincéről egyrészt nagyon könnyű, másrészt nehéz írni. Könnyű, mert Egly Márk és Magyar Tamás Egly Márkolyan magával ragadóan tud beszélni a dolgokról, hogy az ember azonnal úgy érzi, része mindannak, amiről szó van. Nehéz viszont, mert hogyan is írhatnánk róluk úgy, hogy csak a borról és a szőlőről legyen szó? A Palota Pince sokkal több ennél! Lesz akinek mindössze egy szép esti borozást jelent majd, míg másoknak a Püspöki Palota felújított, több száz éves pincéje határozza majd meg az élményt. Megint mások a pince egyik oldalfolyosójában hamarosan érlelésre kerülő sajtokra lesznek kíváncsiak, vagy esetleg arra a történelminek nyugodtan nevezhető tettre, hogy a Balatoni Szőlő- és Borkultúra Egyesület pártolói körének támogatásával újratelepítették szőlővel a sümegi Várhegyet! Számomra - rögtön elnézést is kérve az olvasótól a személyeskedés miatt - mindezek mellett a Palota Pince jelenti mostantól Seneca római filozófust, a történelem koncentrált jelenlétét és a dinamizmust, ami a felsoroltakat mind egyben tartja. A pincét egyébként a Püspöki Palota alatt még 1999-ben nyitották meg a nagyközönség előtt. Először vinotékaként, később már komplett gasztro-turisztikai csomagokat is kínáltak. Mivel borász végzettségűek, így nem volt kérdés, hogy előbb vagy utóbb lesz saját bor is.Első szüret Lányaimmal

Nos, a sümegi szőlőhegyről már évek óta palackozzák Vesperas nevű fehér-borukat, a kevésbé vájt fülűek kedvéért elmondanánk, a vesperás, latinul Vesperae a szerzetesek közösségben mondott esti zsoltár-imádsága, a magyar népnyelvben a „vecsernye” A már említett gasztronómiai programokban ismert séfek ételeihez párosítanak borokat, az estek izgalmas fantázianevekkel vannak megáldva, így bárki bejelentkezhet a Fűszercsokor vagy a Bacchus bűvölete programra, esetleg részt vehet egy új Honfoglalás-ban.A Várhegyen található 1 hektáros fajtagyűjtemény már majdnem kész van, a szőlők szemmel láthatóan is remekül érzik magukat a területen, ami nem is csoda. Ami az embernek nehezen leküzdhető akadályt jelent, a hihetetlen meredekség és kitettség, az a szőlőnek reggeltől estig tartó napsütést. Igaz, szinte alpinistának kell lenni a megműveléséhez, de láttunk már hasonlót a Mosel völgyében és nem is akármilyen eredményeket lehet így produkálni!Nem lehet elmenni szó nélkül amellett sem, hogy felismerték: saját boldogulásuk nagyban függ a borvidék helyzetétől is, és komoly marketingtevékenységet folytatnak a borvidék felvirágoztatásának érdekében. Számukra a többi borász nem konkurenci-át jelent, hanem újabb esélyt arra, hogy a borbarátok fejébe visszakerüljön a Keszthelyi-hegység és környéke, mint a jó borok hazája. A programokhoz persze elengedhetetlen hátteret szolgáltat Sümeg történelmi belvárosa, ami valóságos ékszerdobozként ragyog, de elnézve a két fiatalembert, ők még ezen is tudnak majd csiszolni valamit…

BORIGO MAGAZIN  2009 JÚNIUS ↑

 

A CsapatBuzás Gábornak, a csapat harmadik tagjának vallomása szerelméről:
1983-ban születtem és azóta Sümegen élek. Itt végeztem el a gimnáziumot, majd Zalaegerszegen felsőfokú kereskedelmi végzettséget szereztem. Szőlővel és borral már gyermekként, nagyapám kis szőlőhegyén találkoztam, de nem igazán fogott meg akkor az a világ. Aztán jött a Palota Pince. Az elején mint vendég éreztem a helyben valami különös vonzalmat. Aztán jött a barátság, először Tamással, majd később Márkkal. Nekik köszönhetően aztán jött a szerelem…! Mutattak egy új világot, egy értékrendet, ahol a bor több mint egy ital, a szőlő több mint egy növény. Mindig szerettem a természet csodáit, és valahogy soha nem tudtam magam egy íróasztalnál dolgozva elképzelni. Így már nem is volt kérdés, mikor az első munkahelyemet kerestem: - Én borral szeretnék foglalkozni! Jött is a lehetőség, és a Pincében időközben szerzett kis tapasztalatnak köszönhetően, Balatonfőkajárra kerültem, ahol közel két évet tanulhattam és dolgozhattam Feind Péter mellett, a Feind Borházban. Az ott szerzett gyakorlat és tapasztalat birtokában már bátran és boldogan mondtam igent Márknak, amikor a Palota Pincébe invitált, hogy az eddig létrehozott értékek mellé az én munkámat is hozzáadva tegyünk újakat! Így most már három éve dolgozom a csapatban, és részese vagyok a csodának: Tőkétől a pohárig!