“Natúr bor: A legjobb dolog, ami a szőlővel történhet!”

Palota Pince Bor & Kávé
Kedd-Szombat 10.00-18.00
Pazar hangulat!
Várjuk!

Aktualitások

Egly Márkot választották a Balaton-felvidéki borvidék új elnökének

Egly Márkot választották a Balaton-felvidéki borvidék új elnökének

Március 20-án a Balaton-felvidéki borvidék közgyűlése Egly Márkot választotta a borvidék új elnökének, ennek kapcsán készült interjúnk.

Gratulálunk az elnökké választásodhoz!

Köszönöm a gratulációt! Örülök, hogy mostantól elnökként is tehetek a teljes Balaton-felvidéki borvidék jövőjéért. Az első, amit mondanom kell az a köszönet a borvidék eddigi elnökének, Németh Ivánnak, a hosszú időn keresztül végzett munkájáért.

Mekkora területet, szőlő és bor szempontjából milyen domináns fajtákat jelent a Balaton-felvidéki borvidék?

A Balaton-felvidéki borvidék 678 hektár termőterületen, három elkülöníthető földrajzi egységben, 24 települést jelent. A fehér szőlő fajták közül domináns az Olaszrizling a Chardonnay és a Szürkebarát, a kék szőlő fajták közül a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon és a Pinot Noir.

Elnökként milyen terveid vannak?

Ezen a vidéken születtem és nőttem fel, lassan harminc éve itt borászkodok, közben hegybíróként is szereztem tapasztalatokat. Családi vállalkozásként működik borászatunk, borboltunk. Boraink az ország minden részében keresettek, így naponta dolgozom kereskedőkkel. Ezzel párhuzamosan naponta találkozom közvetlenül is a vevőkkel a kávézóként is működő üzletünkben. Borbemutató meghívásoknak eleget téve járom az ország legjobb éttermeit. Három évvel ezelőtt hoztuk létre a Natúr Sümeg rendezvényünket, amely a történelmi Magyarország borászatainak ad bemutatkozási lehetőséget és biztosít számukra szakmai képzést. Azt hiszem ezek alapján elmondhatom, hogy ami ma Magyarországon összefüggésben van a borral, azokkal nekem napi, alapos tapasztalataim vannak. Ha röviden kellene összefoglalnom a terveimet talán azt mondhatom, hogy Balaton-felvidéki borvidék egészének abban szeretnék segíteni, hogy a nyilvánosság jobban megismerje az értékeinket, a borvidékben rejlő lehetőségeket. A borászatoknak külön-külön meg abban, hogy mindenkihez eljussanak azok a példák, ismeretek, amelyeket felhasználva ki-ki előre tud lépni a saját ritmusában, a saját szándékai és lehetőségei szerint.

Sok sikert kívánunk!

A Sümegi Vár oldalában lévő ültetvény szőlőiből készül az Egly Pezsgő.

A sümegi vároldalban - szó szerint: pusztán emberi erővel - 2007-ben hoztuk létre Magyarország, egészen biztosan egyedülálló, történelmi szőlőültetvényét. A vároldal szinte termőtalaj nélküli üledékes kőzet, ezért a 400 m3 földet vödrökkel kézben hordtunk fel, az ültető gödröket csákánnyal „ástuk” ki. Így születhetett meg a 2175 tőkét számláló, 16. század előtti magyar szőlő fajtákból - góhér, bajor kék, sárfehér, lisztes fehér, csóka szőlő, tüdőszínű bakator, rakszőlő - álló ültetvény, amely ma Sümeg város egyik natúr dísze.
A Sümegi Vár oldalában lévő ültetvény szőlőiből készül az Egly Pezsgő.

Régi ismerősök, ha találkoznak avagy a Jupiter, a Hold, a Vénusz és a Sümegi Vár február 22-én!

Szinte nulláról indult újra, ma azonban ismét jegyzik a sümegi bort

Optimista ember vagyok....

Egly Jeroboam

A jeroboám azon palack fajta neve, melynek űrtartalma négy normál palackénak felel meg, azaz 4 x 0,75 liter, tehát 3 literes.
Biztosan sokan látták már a leghíresebb pezsgő készítők legjelentősebb pezsgőit elegáns dobozokban, elegáns helyeken, amelyeket ritka és jelentős ünnepek alkalmával adnak ajándékba vagy éppen bontanak fel.
Tegnap palackoztuk az első két Egly Jeroboám pezsgőt.
Örülünk, hogy eljutottunk idáig.

Biodinamikus preparatum készül

A földdel való bánásmódunk, a szőlőműveléssel kapcsolatos filozófiánk, és a borainkkal kapcsolatos gondolkodásunk alapja a biodinamizmus. Ennek első és időről-időre ismétlődő lépése a biodinamikus preparatumok készítése és alkalmazása. Erről is és a natúrgazdálkodás sok más érdekességéről is érdekes előadások lesznek a III. Natúr Sümeg-en!
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Egly Szőlőbirtok és Borászat az M1 TV műsorában

Sümegen közel húsz éve működő családi borászatunkban 2011 óta készítünk pezsgőt. A Sümegi vár domb oldalában létrehozott ültetvényünk egyedülálló turisztikai látványosság is, az ott termő szőlőből készítjük pezsgőnket. Az organikus szőlőművelésből származó natúr boraink és pezsgőink kis tételszámban készülnek, megvásárolhatóak a Sümegi Püspöki Palota Pincéjében és megtalálhatók budapesti Michelin csillagos éttermek itallapjain és étel párosításaiban.

Kossuth Rádió: Pezsgőtörténelem a sümegi vár aljáról című riport Egly Márkkal

Az a megtiszteltetés ért, hogy a Kossuth rádió év végi ünnepi műsora készített interjút velem. A "Pezsgőtörténelem a sümegi vár aljáról" című riport során lehetőségem volt részletesen is beszélni a sümegi bor történelméről, mai jelenéről és a natúr borok és pezsgők izgalmas világáról.

https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2022-12-31_14-31-57&enddate=2022-12-31_15-10-00&ch=mr1&fbclid=IwAR3qU_bGSFFT1ncrFVkV_4bIjU_I-_QpOCjR-qUT2-ZTU01ASHx0noMkgWg

Boldog Új Évet!

Szőlőtermesztéssel, borkészítéssel foglalkozó családként benne élünk a Természetben. Figyeljük, értjük, próbáljuk megérteni. Folyamatosan tanulunk tőle. Ez a kis páfrány a Palota Pince Bor & Kávé egyik járatában, szinte fény nélkül, messze a föld felszíne alatt nőtt ki. Tőle is tanulunk. Élni akarást, megmaradást, alkalmazkodást, optimizmust. Ezekkel a gondolatokkal kívánunk Boldog Új Évet!

....az első 22-es petnat rozé, degorzsalva!

....az első 22-es petnat rozé, degorzsalva!
Huhhh, de jó!!!!
Alakulunk, alakulunk....

Teát készítettünk!

Évek óta terveztük, hogy teát is készítünk kertünk kincseiből. Most ide is elértünk.
Vörös szőlő héja, cickafark virágos hajtása, csipkebogyó hús, levendula és körömvirág.
Palota Pince Bor & Kávé -ban kapható.

Titkok az alagútból...

Palota Pince Bor & Kávé mélyére évek óta és évről-évre eldugok néhány üveget az azévi pezsgőkből. Aztán, ha arra járok, rájuk nézek, talán még beszélek is hozzájuk. A legjobb helyen vannak ott, várva a jövő ünnepeit, mikor is sor kerül majd rájuk.

Vendégek a Palota Pince Bor & Kávé-ban

A múlt hétvégén egy szlovén szálloda az összes munkatársát elhozta hozzánk Sümegre, hogy megkóstolják a borainkat. Megtisztelő számunkra!

Sümegen készültek a történelmi Magyarország első pezsgői.

Sümegen készültek a történelmi Magyarország első pezsgői. Mélyen tisztelve az évszázados hagyományt döntöttünk úgy, hogy újra pezsgőt készítünk Sümegen.
Hiszünk a kétkezi munkában.
Hiszünk az örök értékekben!

Így fordul célegyenesbe az Egly Pezsgő! (III/2. rész)

Így fordul célegyenesbe az Egly Pezsgő! (III/2. rész)
A pezsgős üveget - a nyakába leforgatott seprővel - fagyasztás után helyezzük a degorzsáló gépbe.
A degorzsáló gép kinyitja a koronazárral lezárt palackot, a palackban lévő nyomás hatására a jégdugó kilökődik.
Ezek után a palackot parafa dugóval zárjuk, kialakítjuk a pezsgő gombát és kosárral zárjuk.
Folytatás a 3. részben!

Így fordul célegyenesbe az Egly Pezsgő! (III/1. rész)

A pezsgőkészítés nem hóbortos játék, hanem időigényes, precíz, nagy odafigyelést igénylő feladat.
A pezsgő három év seprőn érlelés után 19 napot tölt rázóállványon.
Jön a degorzsálás (erről szól majd a 2. rész), hogy címkézésre sorakozzanak a kész pezsgők.

2.Légli Amfóra Napon jártunk a Légli Kerámia Manufaktúránál

Légli Attila a Barátom. De nem ezért használom régóta az amforáit. Azért használom, mert az amforákban a Fazekas Mester minden tudása benne van. Ehhez a tudáshoz adódik hozzá a szőlő levének tudása, hogy aztán e kettőből együtt különleges borok születhessenek!

Lifemoments Photography köszönjük a fotót!

Lifemoments Photography köszönjük a fotót!

Egly narancsbor '22! Egyenesen az Egly narancsligetből!

Egly narancsbor '22! Egyenesen az Egly narancsligetből!

Piros tengeralattjáró? Nem.... borostartály az Egly pincében. Rutinfeladat búvárruhában....

Piros tengeralattjáró? Nem.... borostartály az Egly pincében. Rutinfeladat búvárruhában....

Birtokunk központja a Villa Rustica őszi színeiben

Birtokunk központja a Villa Rustica őszi színeiben pompázik.

Egly team a Demijohn Őszi Portfólió bemutatón

DEMIJOHN őszi portfólió bemutató

Elérkezett a Demijohn őszi portfólió kóstolója, amit minden alkalommal nagyon várunk – épp úgy, ahogy a tavasziakat is.
Ilyenkor lehetőség van a borászokkal egy jót beszélgetni a legújabb boraik vagy épp az újabb évjáratok felett, miközben a jobbnál-jobb nedűk kerülnek kóstolásra.
22 borász, cirka 100 tétellel elég csábítóan hangzik egy remek őszi délutánra – főleg, hogy a Haris Park volt a helyszíne a rendezvénynek, ami igencsak kellemes atmoszférát biztosít impozáns megjelenésével egy ilyen eseménynek.

A DEMIJOHN őszi portfólió bemutató kiállítói listája:
Barnabás Pince/ Somló
Somló Kincse Kézműves Pince/ Somló
Tomcsányi Családi Birtok / Somló
Egly Szőlőbirtok és Borászat/ Sümeg
Sanzon Tokaj/ Tokaj
Gallay Kézműves Pince/ Bükk
Grál Borpince/ Tolna
Sziegl Családi Pince/ Hajós
Fekete Pince/ Csopak
Bagolykő Birtok/ Badacsony
Válibor/ Badacsony
KT Pince / Bükk
Karádi-Berger Borászat/ Tokaj
Unger Bormanufaktúra/Kőszeg
Páger Pince/ Mátra
Sándor Zsolt/ Bükk
Pécseli pince/ Etyek
Stumpf Pincészet/ Eger
Kemendy Pezsgőműhely/ Balatonfüred
Szóló Borászat/ Tokaj
Turay Családi Pincészet / Neszmély
Jakab Birtok/ Badacsony

Örülünk, hogy aktív részesei lehettünk ennek a gasztro ünnepnek!

Megosztás:
0