“Natúr bor: A legjobb dolog, ami a szőlővel történhet!”

Palota Pince Bor & Kávé
Kedd-Szombat 10.00-18.00
Pazar hangulat!
Várjuk!

Borászat

Sümegen több területen is van szőlőültetvényünk. Ahány terület, annyi terroir-arc. A Vesperas Olaszrizlingünket öreg tőkékről 2007-től évről évre botitys-el és töppedéssel szüreteljük. Zeuszültetvényünk egy hónappal később, november végen egészségesen szedjük. Róza rozénk alapja Cabernet és Pinot noir. A vörös Villa Rustica alapja egy 'gyümölcs bomba', a Zweigelt fajta szintén egy másik területről kerül a pincébe. A fehérVilla Rustica ettől az évtől Olaszrizling házasítás.  Az Arridens nevű borunk alapja a Kékfrankos és a Merlot. A Táblabírák borachardonnay szőlőből készűl új fahordós érleléssel. Természetesen ehhez az adottsághalmazhoz kell a mi szakmai munkánk, tapasztalásunk és pozitív alázatunk. Minden elkészített bor hordozza ezt az egyediséget, mely a visszajelzések szerint nagyon jó irány és további folytatásra hatalmaz fel minket.

"Wine in Hungary" - Lapozgatás közben rátalálhat pincénk KézművesBorászatának bemutatására!

A legfiatalabb kezelésünkben levő összetett szőlőültetvényünk a Balatoni Szőlő- és Borkultúra Egyesület és pártoló tagsága által lett telepítve. Több száz év elmúltával a sümegi vároldal barokk várostere felé néző oldalába újra szőlő került ezáltal. A főbb fajták Olaszrizling, Furmint, Kékfrankos, valamint egy 800 tőkéből álló XV. századi fajtákból összeválogatott fajtagyűjtemény. Az első szüret 2011-ben lezajlott és Vároldal dűlő néven kerültek forgalomba. Emellett az ültetvény körül díszelgő levendula bokrok virágait takarítottuk be. A vároldalról és az előzményekről bővebb információt a „Megvalósíthatósági tanulmány"-ban olvashat honlapunkon.

„A ferencesek is műveltek itt egy kis szőlőt, az 1588-as összeírás már megemlíti a vár oldalában lévő szőlőlugast. Mostani évekre már egy elvadult, szederindás, bozótos erdő lett a helyén. Kitaláltam, hogy újra betelepítjük szőlővel. A fák kivágásától mindent mi magunk csináltunk. Csak az engedélyezés két évig tartott."

 Az idézet az Északipart Borászai című magazinból van, amelyben mi is szerepelünk. Ha még nincs meg, így szüret táján célszerű beszerezni egyet, megtalálhatók benne azok a minőségi borászatok a három észak-balatoni borvidékekről, akikhez érdemes elmenni kóstolni, megismerkedni velük és a boraikkal. A Balatonnál és Budapesten is kapható, aki biztosra akar menni, az keresse a Bortársaság MOM Parkban vagy balatonfüredi üzletében illetve a Borhálónál. És persze nálunk is megtalálható.

Megosztás:
0