Oldal nyomtatása

III. NATÚR SÜMEG

A III. Natúr Sümeg rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

Projekt azonosító: OC-BOR/3-2022/420079.

Projekt címe: Bor-, és Gasztrokultúra Programok Összevont Támogatása.

A támogatás összege: 8.299.450,-Ft (azaz: nyolcmillió-kettőszázkilencvenkilencezer-négyszázötven forint).

A „Natúr Sümeg” borászati rendezvényt 2021-ben Egly Márk – helyi borászok közreműködésével – hozta létre azzal a céllal, hogy az ökológiai szőlőművelés, természetes borkészítés és a fenntarthatóság fontossága mellett hitet téve a natúr borokkal kapcsolatos szemléletformálás meghatározó rendezvénye legyen.

A Natúr Sümeg alapelve, hogy a magyar borvidékek képviselői mellett a Kárpát-medence magyar natúrborászai és nemzetközileg elismert biodinamikus szőlőművelési szakértői is állandó résztvevői legyenek az eseménynek.

A rendezvény az elmúlt években jelentősen bővítette hazánkban a biodinamikus szőlőművelés és a natúr bor készítés ismeretanyagát.

A jelentős szakmai hozzáadott értéket és ismeretanyagot felmutató programunkban a magyar és külföldi szakértők előadásai, konferenciabeszélgetések, prezentációk szerepelnek; a borok iránt érdeklődők a történelmi Magyarország legjobb natúr borait ismerhetik meg.

 

A III. Natúr Sümeg nemzetközi borászati esemény pénteki napján (április 28.) az érdeklődők biodinamikus szőlőművelési szakértők, borkereskedők, sommeliere-ek előadásain keresztül ismerhetik meg a natúr borok és pezsgők világát, a szombati napon (április 29.) a történelmi Magyarország natúr borászai mutatják be boraikat.

Előadók (április 28. Sümegi Püspöki Palota): Gál Péter, Agrárminisztérium Borászati és Kertészeti Főosztály vezető; Dr. Kovács Barnabás, MATE-SZBI adjunktus; Dr. Bene Zsuzsanna, oktatási rektorhelyettes, Szakfelelős egyetemi docens, Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borászati kutatásvezető; Tamašek Zoltán, (Szlovákia), Biológiai növényvédelmi szakmérnök; Mezei Mihály, Biodinamikus Közhasznú Egyesület elnök; Boldizsár Máté, Salt Budapest étterem, sommeliere; Horváth Sándor, A BOR/the WINE, borkereskedő; dr. Gallyas Igor, kommunikációs szakértő.

Az előadásokon a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött (regisztráció: natursumeg@gmail.com).

Sétáló borkóstoló (április 29. Sümegi Püspöki Palota): Pálffy Pince (Köveskál), PANK (Köveskál), Bóka Birtok (Pálfa), Sándor Zsolt Organikus Szőlőbirtok és Pincészet (Bükk), Turay Családi Pincészet (Neszmélyi borvidék), Kristinus borászat (Balatonboglári borvidék), Csobánci Manufaktúra (Badacsonyi borvidék), Weingartner Olivér (Nemesgulács), Nagyváradi Péter (Balatonfüred-Csopak Borvidék), Homoky Dóra (Tállya), Szóló Pince (Tokaj), Vaskapu Kastély Pince (Pécsi Borvidék), Pécseli Pince (Etyek-Budai borvidék), Wassmann Pince (Villány), Unger Bormanufaktúra (Kőszeg), Sziegl Pince (Hajós), Levente Pince (Mátra), Páger Pince (Mátra), Karner Wines (Mátra), Losonci pince (Mátra), Palya Wines (Mátra), Pap Wines (Szent György-hegy), Egly (Sümeg), Capári Borászat (Sümeg), Abeles (Somló, Sümeg), Tomcsányi Családi Birtok (Somló), Barcza Pincészet (Somló), Somló Kincse Kézműves Kispince (Somló),

Szlovákia: Tamasek családi Pince BioTomal (Kürt), Organic wine strekov. (Kürt), Vino Vdovjak (Veľká Trňá), Kövesd (Garam-mente), Sütő Zsolt- Strekov 1075 (Kürt), Bóna Winery (Bátorkeszi), Geönczeöl Pince (Garam-mente)

Szerbia: Maurer Oszkár (Szerémség), SAGMEISTER Winery (Magyarkanizsa)

Románia: Yanka Winery (Érmellék)

Pach Gábor helyben történő párlatkészítéssel egybekötött borpárlat mesterkurzusa és kóstolója, „Mitől jó egy pálinka?” címmel.

A Sétáló borkóstolóra és a Mesterkurzusra jegyek elővételben a www.jegy.hu-n és a rendezvény időtartama alatta a helyszínen (Sümegi Püspöki Palota) vásárolhatók.

A III. Natúr Sümeg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program gasztro-bor programjának keretében kerül megrendezésre. A támogatás összege 8.299.450,-Ft.

Büszkék vagyunk rá, hogy a Natúr Sümeg programra a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program is felfigyelt, és jelentős támogatásával már harmadszor rendezhetjük meg. A Natúr Sümeg tavaly októberben már részt vett a szintén Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében, Veszprémben megrendezett nagysikerű Balaton Wine & Gourmet rendezvényen is.

Tungli Péter a VEB2023 EKF gasztronómiai és borászati projektjeinek vezetője kiemelte: ” Az organikus borászat jól illeszkedik az Európa Kulturális Fővárosa környezettudatos szemléletéhez, mert ez a világszerte egyre népszerűbb irányzat kisebb terhet ró a környezetre, hiszen az organikus borok a lehető legkevesebb beavatkozással készülnek el.”

A III. Natúr Sümeg együttműködő partnerei a Marcal-völgye Vadásztársaság és az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület. A III. Natúr Sümeg támogatója az Agrolánc Kft.

A programra tisztelettel várjuk a média képviselőit is, a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött!

 

Program:

  1. április 28. péntek, helyszín: Püspöki Palota (Sümeg, Szent István tér 8.)

 

10.00-10.15.        Egly Márk, Balaton-felvidéki Borvidék alelnök:
Megnyitó; A Natúr bor és a fenntarthatóság

10.15-10.45.       Gál Péter, Agrárminisztérium Borászati és Kertészeti Főosztály vezető:
Natúr borok jogszabálya és törvényi háttere

10.45-11.15        Dr. Kovács Barnabás, MATE-SZBI adjunktus:
Szőlőültetvényekben alkalmazható technikák, amik a natúr-borász keze alá dolgoznak

11.15-11.45         Dr. Bene Zsuzsanna, oktatási rektorhelyettes, Szakfelelős egyetemi docens, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borászati kutatásvezető:
A természettel való harmónia megjelenése a natúr borok kémiai összetételében

11.45-12.15        Tamašek Zoltán, (Szlovákia), Biológiai növényvédelmi szakmérnök:
Biológiai növényvédelem

13.45-14.15        Mezei Mihály, Biodinamikus Közhasznú Egyesület elnök:
Biodinamikus hozzáadott érték

14:15-14:45        Boldizsár Máté, Salt Budapest étterem, sommelie:
A natúr borok szerepe a csúcsgasztronómiában

14:45-15:15        Horváth Sándor, A BOR/the WINE, borkereskedő:
Natúr borok a kereskedelemben

15:15-16:15        dr. Gallyas Igor kommunikációs szakértő kerekasztal beszélgetése az előadókkal:
Natúr borok és pezsgők a kommunikációs térben

A program előzetes regisztrációt követően, ingyenesen látogatható.

Előzetes regisztráció: natursumeg@gmail.com

 

 

  1. 2023. április 29. szombat, helyszín: Püspöki Palota

 

13.00-15.00        Szakmai borbemutató (zártkörű, belépés kizárólag szakmai meghívottaknak)

16.00                     Megnyitó: Dr. Nagy István agrárminiszter; Egly Márk Balaton-felvidéki Borvidék elnök

15.00-20.00        Sétáló borkóstoló: Negyven hazai és kárpát-medencei borászat borai

Belépőjegy: 10.000 Ft/fő

 

Pálffy Pince (Köveskál), PANK (Köveskál), Bóka Birtok (Pálfa), Sándor Zsolt Organikus Szőlőbirtok és Pincészet (Bükk), Turay Családi Pincészet (Neszmélyi borvidék), Kristinus borászat (Balatonboglári borvidék), Csobánci Manufaktúra (Badacsonyi borvidék), Weingartner Olivér (Nemesgulács), Nagyváradi Péter (Balatonfüred-Csopak Borvidék), Homoky Dóra (Tállya), Szóló Pince (Tokaj), Vaskapu Kastély Pince (Pécsi Borvidék), Pécseli Pince (Etyek-Budai borvidék), Wassmann Pince (Villány), Unger Bormanufaktúra (Kőszeg), Sziegl Pince (Hajós), Levente Pince (Mátra), Páger Pince (Mátra), Karner Wines (Mátra), Losonci pince (Mátra), Palya Wines (Mátra), Pap Wines (Szent György-hegy), Egly (Sümeg), Capári Borászat (Sümeg), Abeles (Somló, Sümeg), Tomcsányi Családi Birtok (Somló), Barcza Pincészet (Somló), Somló Kincse Kézműves Kispince (Somló)

Szlovákia: Tamasek családi Pince BioTomal (Kürt), Organic wine Strekov (Kürt), Vino Vdovjak (VeľkáTrňá), Kövesd (Garam-mente), Sütő Zsolt- Strekov 1075 (Kürt), Bóna Winery (Bátorkeszi), Geönczeöl Pince (Garam-mente)

Szerbia: Mauer Oszkár (Szerémség), SAGMEISTER Winery (Magyarkanizsa)

Románia: Yanka Winery (Érmellék)

17.30-18.00        Borpárlat mesterkurzus és kóstoló: Mitől jó egy pálinka?
Pach Gábor előadása és élő bemutatója

Belépőjegy: 10.000 Ft/fő

 

A Sétáló borkóstolóra és Mesterkurzusra belépő előzetesen a jegy.hu-n és a rendezvény napján a helyszínen vásárolható.

 

A III. Natúr Sümeg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében kerül megrendezésre.

A III. Natúr Sümeg együttműködő partnerei a Marcal-völgye Vadásztársaság és az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület.

Az esemény támogatója az Agrolánc Kft.

 

Jegyvásárlás:                     előzetesen www.jegy.hu
április 29-én a rendezvény helyszínén: Püspöki Palot; Sümeg, Szent István tér 8.

Érdeklődés e-mailben: natursumeg@gmail.com

Folyamatos hírek:            https://www.facebook.com/natursumeg

instagram.com/natur_sumeg/

 

Balatoni Szőlő és Borkultúra Egyesület

A program változtatás jogát fenntartjuk

Az adott cikk linkje: https://palotapince.hu/balatonbor.hu/iii-natur-sumeg/