Oldal nyomtatása

Komposzt.hu

Nyitórendezvény képgaléria

 kattintson ide a képek megjelenítéséért

Záró fórum képgaléria

 kattintson ide a képek megjelenítéséért

 

Tájékoztató

BALATONI SZŐLŐ- ÉS BORKULTÚRA EGYESÜLETA Balatoni Szőlő és Borkultúra Egyesület 2010.03.01-jén kezdte megvalósítani a fenntarthatóbb életmód elősegítését a komposztáláson keresztül.

Sümegen a komposztálás, mint a fenntarthatóbb életmód elérésének egyik eszköze, most terjed el. Eddig nem volt jellemző. A célunk, hogy a lakosokkal megismertessük ezt a lehetőséget, mellyel nagymértékben hozzájárulnak a saját és közvetlen környezetük épségben tartásáért, tisztaságáért, közvetlenül szolgálják vele a környezet védelmet. A projekt Sümegen egy 6.467 fős városban valósul meg. Sok családi házban lakó ember van, akik kertet művelnek. Így számukra ideális a komposztálás elsajátítása.

sumegi-varbol

A projekt által 190 db 600 l-es és 20 db 800 l–es komposztáló edény lett kihelyezve az előzetes igényfelmérés alapján, ami személyes megkeresések módjával történt. Többszörös igény merült fel, ezért a ládára azokkal a személyekkel és intézményekkel, mint óvoda meg iskola kötött az egyesületünk szerződést, ahol családonként is több ember részesülhet a ládák használatának, megismerésének előnyeiből. Közel 800-1000 főt érint a kampány-tevékenységünk, ami a lakosság 1/5 része. Programjaink nyitottak, nyilvánosak, ezért az együttműködő partnereken kívül mások is részt tudnak venni.

A projekt a társadalom és a környezet harmonikus viszonyának bemutatásán keresztül hozzájárul a település humán környezet és ember alkotta értékeink tudatosításához, az anyagtakarékosság, illetve hulladék-megelőzés szempontjainak alkalmazásához, a szelektív hulladékgyűjtés iránti igény, valamint a másodnyersanyagok ismertségének és elfogadottságának növeléséhez.

Mindezt a humán együttműködések, a településen belüli közösségek erősítése és fenntarthatósága révén kívánjuk megvalósítani.

A fenntarthatóbb életmód elősegítése a komposztáláson keresztül Sümegen KEOP-6.2.0/A/09-2009-0049 Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 8.113.950 Ft.

Komposzt keop-tabla

A nyitó programunkon, mely 2010.04.15-én volt, közel 200–an vettek részt, ami nagyon sikeres volt. Ezen a programon hangzottak el az éves program előzetes ismertetései és a ládák kiosztása is megtörtént.

A soron következő programunkon ismét tartalmas és hasznos előadásokat hallhattak a résztvevők, majd egy nem szokványos programmal kedveskedünk harmadik alkalommal. Látogatást tettünk az előadások meghallgatása után Megyer-re, az ország és térségünk legkisebb településére, ahol hagyományos gazdálkodást folytatnak és kialakításra került egy közkert, amiben jelentős komposztálási alapanyagokat használnak fel évek óta.

A település fontos célkitűzése az egészséges alapanyagok előállítása, amiben fontos a tápanyag visszapótlás természetes módja.

És az Eredmények:

Kizöldült ősszel Sümeg?!

140.000 liter háztartási és kerti hulladékot képes újrahasznosítani az a 210 család, aki ingyen komposztáló berendezést kapott a Balatoni Szőlő- és Borkultúra Egyesület jóvoltából, egy európai uniós pályázatnak köszönhetően. Félidőbe lépett a komposztálási mintaprojekt Sümegen.

Kisebbre cserélhetik a hulladékgyűjtőket azok a családok, akik az elmúlt félévben megfelelően használták a komposztáló ládákat, ugyanis a helyes újrahasznosítási eljárást alkalmazva, harmadával csökkenhet az elszállítandó szemét mennyisége. A levegő is tisztább a településen, hisz az őszi lombégetés helyett a legtöbb család komposztálóba gyűjti a lehulló leveleket. Így tápanyagban gazdag humusz jön létre és nem a szeméttároló telepeken indul rothadásnak a háztartási szerves hulladék.

„Hat hónapja komposztál Sümeg lakossága kiváló eredménnyel!”. „Legfontosabb célunk az volt, hogy minél többen sajátítsák el a komposztálás helyes technikáját a projekt jóvoltából, így az igazi haszon évekkel, akár évtizedekkel később is mérhető, hisz gyermekeink is megtanulhatják az újrahasznosítás fogásait. A program töretlen sikerét az is jelzi, hogy a témára épülő ismeretterjesztő rendezvényeink mindig teltházasak és sok olyan érdeklődő is látogatja az előadásokat, akik nem igényeltek ládát.”

A projekt több mint 8 millió Ft, vissza nem térítendő támogatásból valósult meg, melynek során a sümegiek ingyen komposztáló ládát kaptak, ismeretterjesztő előadássorozaton vesznek részt és hasznos információkhoz juthatnak a komposztálási kiadványokon keresztül és a projektnek köszönhetően kialakított honlapon keresztül is.

Kapcsolódó anyagok

A_komposztalasrol.pdf (239.6 kB)

A_komposztalasrol_harmadszor.pdf (2.9 MB)

Emlekezteto_a_komposztalasrol.pdf (284.2 kB)

Komposztalasrol_negyedszer.pdf (670.1 kB)

Komposzt_osszefoglalo_eloadas.pdf (1.3 MB)

 

Komposzt kiadvány

Booklet is empty or it doesn't exist.

Az adott cikk linkje: https://palotapince.hu/balatonbor.hu/komposzt-hu/