«

»

Bejegyzés nyomtatása

Komposztáló sümegiek

Fenntarthatóbb életmódot és fogyasztási lehetőségeket népszerűsítő, terjedésüket elősegítő mintaprojektek – KEOP-6.2.0/A/11-2011-0240 sz. pályázata

levelpapir-fejlec 1

 

Újra!

Már a projekt közben is kiderült, hogy sokkal nagyobb igény lenne Sümegen és a környező településeken a komposzt-ládák használatára, köszönhetően az Egyesület 2010-ben végzett népszerűsítő mintaprojektjének. Ezért Egyesületünk a Nemzeti fejlesztési Ügynökség Környezet és Energia Operatív program Irányító Hatósága 2011.02.10-én meghirdetett „Fenntarthatóbb életmódot és fogyasztási lehetőségeket népszerűsítő, terjedésüket elősegítő mintaprojektek” című pályázati kiírásra „KOMPOSZTÁLÓ SÜMEGIEK” címmel KEOP-6.2.0/A/11-2011-0240 azonosító számon pályázatot nyújtott be, melyet az Irányító Hatóság támogatásra alkalmasnak minősített. A kedvezményezett számára 5 814 000 forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg, melynek keretében újabb 180 komposztládát osztunk ki Sümeg, Bazsi és Megyer lakossága között a soron következő programunkon, melyet 2014. március havában előzetes tájékoztatás után tartunk Sümegen, Bazsiban és Megyeren. Ismét tartalmas és hasznos előadásokat halhatnak majd és a résztvevők átvehetik komposztládájukat.
140 000 liter háztartási és kerti hulladékot képes újrahasznosítani az a 210 család, aki ingyen komposztáló berendezést kapott a Balatoni Szőlő- és Borkultúra Egyesület jóvoltából egy európai uniós pályázatnak köszönhetően. Folytatódik a mintaprojekt.

Kisebbre cserélhették a hulladékgyűjtőket azok a családok, akik az elmúlt években megfelelően használták a komposztáló ládákat, ugyanis a helyes újrahasznosítási eljárást alkalmazva harmadával csökkenhet az elszállítandó szemét mennyisége. A levegő is tisztább a településen, hisz az őszi lombégetés helyett a legtöbb család komposztálóba gyűjti a lehulló leveleket. Így tápanyagban gazdag humusz jön létre és nem a szeméttároló telepeken indul rothadásnak a háztartási szerves hulladék.

„Több éve komposztál Sümeg lakossága kiváló eredménnyel!”. Legfontosabb célunk az, hogy minél többen sajátítsák el a komposztálás helyes technikáját a projekt jóvoltából, így az igazi haszon évekkel, akár évtizedekkel később is mérhető, hisz gyermekeink is megtanulhatják az újrahasznosítás fogásait. A program töretlen sikerét az is jelzi, hogy ismét igény jelentkezett a program folytatására és újabb családok szeretnének komposztálni.

Amennyiben Önnek még nincs komposztáló ládája tájékoztatást kaphat a programról és csatlakozhat Ön is. Egly Márk: +36-70-3634367

komposzt-fejleclevelpapir-lablec 1w

 

Az adott cikk linkje: https://palotapince.hu/balatonbor.hu/komposztalo-sumegiek/