“Natúr bor: A legjobb dolog, ami a szőlővel történhet!”

Palota Pince Bor & Kávé
Kedd-szombat 09.00-17.00
Pazar hangulat!
Várjuk!

Helytörténet

Palota Pince bemutatása

Az ötszáz éves Püspöki Palota falai között…

A Palotához tartozó, 500 éves múlttal rendelkező pince alapjait ifj. Vitéz János veszprémi püspök rakta le 1499-ben. A Palota Pince mai állapotában 1999 óta üzemel, és értékes kiállításokat, borokat „rejt”. Kézműves Borászata 2007-ben kezdte el újra írni Sümeg szőlészeti és borászati történetét. Kezdve egy történelmi ültetvény megvalósításával a sümegi vár oldalában, a Püspöki Palota felett és a ferences kolostor szomszédságában. A közel 0.5 hektár kiterjedésű területre a Balaton környékére jellemző 16. század előtti szőlőfajtákat telepítettek, olyan, ma már csak génbankban található fajtákat, mint a Gohér, Bajor kék, Sárfehér, Lisztes fehér a Csóka szőlő, tüdőszínű Bakator és a Rakszőlő. A Vároldal-dűlő ültetvénye egy nemzetközi örökségvédelmi program részévé is vált mintaprojektként, melyet a Franciaországi Herault megye kitüntetéssel díjazott. A termőre fordulásig megkeresve Sümeg legjobb dűlőit, öreg ültetvényekről elindult a sümegi bor újraértelmezése.

 

Palota Pince lovagterem

Lovagterem

Egly Márk bemutatkozás

Egly Márk

A kézműves borászat és a szőlőbirtokok mára már a pince és a vároldal-program megálmodójának nevét, az Egly családi nevet viseli. Jelenleg 3,5 ha szőlőn dolgoznak, ahol a cél az, hogy igen magas minőségű egyedi termékeket állítsanak elő, lehetőleg a legnagyobb összhangban a természettel. A Palota Pince az ország egyik legimpozánsabb és kiemelkedő történelmi múlttal rendelkező pincéje. Az idelátogatókat nemcsak a sümegi borok varázsolhatják el hanem a 321 m2–en elterülő „ földalatti mennyország” szőlészeti és borászati múltunkat őrző kiállításai. Az igazán szerencsések a borász vezetésével részt vehetnek egy történelem órán a borkultúránkon keresztül, és beléphetnek egy sokáig nem létezőnek hitt, templomosok által 1210-ben létrehozott kazamatarendszerbe. Szakmai vezetéssel borkóstoló programokon vehetnek részt, melyhez helyi termékek felhasználásával hidegtálat, és komplett borvacsorákat is prezentálnak. A gasztronómia szerelmeseinek lehetősége van a pince legizgalmasabb szolgáltatást igénybe venni, ahol privát séf készíti el a legkülönlegesebb ételeket, melyhez a pince szakemberei kínálnak gyűjteményükből bor egyéniségeket, mindezt a pince 300 éves Lovagtermében. Több, mint történelem...


Bortörténeti kiállítások

Kézműves ereklyék, szőlőművelő eszközök, borászati szakmai lapok a régmúltból…

Sümeg szőlészeti és borászati múltja

Bortörténeti kiállítás

A picében található kiállítások elsősorban Sümeg szülötteinek állítanak emléket. Jelentős szakmai érdemeiről ismert, sümegi születésű tudós Entz Ferenc (1805-1877) a magyar kertészet és szőlészet nagy alakja. Kutatásaival elsőként teremtette meg a modern magyar borászat tudományos hátterét. 60 éves korára érdeklődése az elmaradott magyar szőlészet felé fordult. Franciaországi útjai mellett a magyar bortermelő vidékeket tanulmányozta. A szőlőtermesztésben és művelésben új technikát honosított meg. Elsősorban a borszőlő termelését szorgalmazta, mert célul tűzte ki, hogy a magyar bor újra sikeres lehessen a nemzetközi piacon.

Tovább olvasom...

A bor előállításában számtalan modern eljárást honosított meg. Ahhoz, hogy reformjai megvalósulhassanak, az új ismereteket el kellett juttatnia a termelőkhöz. Ezért iskolát alapított és tudományos ismeretterjesztést folytatott, borászati szaklapot indított. 1860-tól a vincellérképző igazgatója is lett a szőlőiskola mellett. 1869-ben megindította és szerkesztette a Borászati Füzetek c. szakközlönyt, amelyet 1874-től állami támogatással Borászati Lapok címmel adtak ki. Az idelátogatók a sümegi születésű tudós alapította borászati szakmai lapokba nyerhetnek bepillantást. Ezen kívül a múlt század szőlőtermelő és borászati eszközeiről olvashatnak, és tekinthetik meg eredetiben a számos egyedi ritkaság mellett. Megéri betérni…


Borszaküzlet

Palota Pince borszaküzlet

Palota Pince borszaküzlet

Borszaküzletünkben forgalmazott borainkkal kapcsolatban hívja
Egly Márkot 06 70 363 4367 vagy
Farkas Bernadettet 06 30 400 8519 telefonszámon!

Borszaküzletben forgalmazott boraink

Sümeg szőlészeti és borászati múltja

A polgári átalakulás időszakában a város és vidéke társadalmi és gazdasági élete, benne a szőlőbirtoklás szerkezete és a borkereskedelem fokozatos átalakulását éli. Míg az egyház, a vidéki nemesség, illetve a falusi lakosság soraiban a szőlő és a bor szerepét továbbra is az örökölt hagyományok határozzák meg, addig a polgári származású Ramassetter Vince (1806-1878) felismerve a bor-nagykereskedelemben rejlő lehetőségeket, felhagyott tanult mesterségével - a kékfestéssel, s a század közepére a vidék és az ország egyik legnagyobb szőlőbirtokosa és a legjelentősebb bel- és külföldi forgalmat lebonyolító borkereskedője lett. Városunk mecénása az első magyar ember, aki világhírnevet szerez a magyar bornak, 1860-1870 években több száz hektár tulajdonosa, borászatának irányítását Sümegen alakította ki, 1856-ban építtette, kétszintes palackozóüzemét.

Tovább olvasom...

Borait a műhelyében gyártott hordókkal együtt árusította, emellett „RAMASSETTER SÜMEG” feliratú üveg-butellákat is gyártatott, megteremtve így a palackozott minőségi borok forgalomba hozásának a lehetőségét is. „A kiváló minőségű, jól kezelt” sümegi borokat egész Európa megismerte. Ramassetter borkereskedelme kiterjedt Ausztria, Németország és Anglia borlerakataira, egyes források szerint Szentpétervárra, Moszkvába, Konstantinápolyba, Rómába és Madridba is eljutottak borai. Egy később kiadott árjegyzék szerint Ramassetter borai számos európai kiállításon is megfordultak, Londonban (1862), Bécsben (1866 és 1873) arany- és ezüstéremmel jutalmazták azokat. Az ötszáz éves Palota Pince emléket állít kiállításaival azon kiváló tehetségű és példaértékű jellemmel rendelkező személyeknek, akik munkásságukkal és kitartásukkal, kimagasló gondolkodásukkal megelőzték korukat. Az Egly családi birtokon több kiállítás is emléket állít, és mutat utat a jövő borászati generációinak: így pl. a présház feletti Ramassetter Emlékszoba vagy a pezsgőtörténeti kiállítás. Az idelátogatók megtekinthetik az eredeti Ramassetter butellákat, és bepillantást nyerhetnek a császár által adományozott, 1874. okt. 6-án „Fehérkőaljai Ramassetter Vince, a Ferenc József rend lovagja” cím általi nemesi levélbe.
Tudja, hogy hol készült először pezsgő Magyarországon, és ki készítette ? Nálunk megtudhatja…

Szőlőművelő eszközök


Virtuális séta

Megosztás:
0