NYITVATARTÁS:
Mindegyik nap 10-18 óráig
Nyitvatartási időn kívül előre bejelentkezéssel állunk rendelkezésükre!
 Dűlőtúra
Tel: +36 70 363 4367

Birtokaink

Ültetvényeink Sümegen a Balaton-felvidéki borvidék kapujában terülnek el, borainkban e táj nemes ízeit és illatait mutatjuk meg.

Baglyas-hegy

A Baglyashegyi dűlőket 1619. január 21-én Ergelics Ferenc püspök Sümeg várában kiadott levelében a megművelés és újra telepítés feltételével a sümegieknek adományozta öröklevélben- visszavonhatatlanul. Később a sümegi Öregbaglyashegy 1894 évi hegyközségi rendszabálya kitűzött céljai a filoxéra általi elpusztult szőlők felújítása volt, hiszen az első katonai felmérés (1763-1787) is jól szemlélteti a szőlőtermesztés jelentőségét ezen a tájon. Az a táj minekünk a legtágabb otthon és a legszűkebb haza. Nap mint nap beszívjuk az illatát, együtt élünk az évszakonként változó színeivel, fényeivel. Kezdetben volt a természet és jött az ember, aki elfelejtette, hogyan kell együtt élni a természettel. A beépítések nem kímélték a sümegi domboldalt sem: a hajdan híres présházak az öreg diófával eltűntek. Sümeg izgalmasan szép vidék, mint egy itt felejtett őrgrófság. Könnyű belátni: nem mindegy, milyen díszletek közt zajlik életünk. A sümegi tájhoz úgy tartozik a bor, mint emberhez a beszéd és a csók. Ez a táj kiemeli az embert a megzavarodott világból és visszahelyezi az aranykori rendbe ahol tudni véli az ember hogy a dombtetőre való ez erdő alá pedig a szőlő. Ezt éreztük meg néhányan, akik elkezdtük birtokainkkal újra formálni a hegyet, hogy a bennünk lappangó harmóniát megteremtsük, hogy azáltal élhessünk; az idelátogatók pedig a jól berendezett táj vendégei lehessenek hosszabb-rövidebb időre ahol rabul ejt a hely szelleme, a „genius loci”...
Legyen vendégünk ezen a tájon!

Baglyas-hegy

Baglyas-hegy

Vároldal-dűlő

Vároldal- dűlő

Vároldal- dűlő

Az idők kezdetén, 90 -100 millió évvel ezelőtt a hegységképző erők meredekre állították a későbbi  "Balaton-menti erősségek királyát: Sümeg Várát”. Sümeg fellegvárát 1210 körül itt élt templáriusok építették. Az ő kezükről kerül fél évszázaddal később a Veszprémi Püspökség tulajdonába - a várbirtokokkal együtt és a hozzá tartozó szőlőkkel együtt.
A dűlő első hivatalos említésére 1572 találunk példát: Ankerreytter János aranysarkantyús lovag, a király magyar kamarájának tanácsosa a sümegi várban felvett összeírásnak „De numero vinorum” című részében pontos kimutatást ad a vár borkészletéről és a vár alatti szőlőlugas kertről. Utóbbi feltehetően egyezik a mai szőlőterület helyével.


Sümeg a Balaton-felvidéken

Sümeg a Balaton-felvidéki borvidék kapuja

Balaton-felvidéki Borvidék

A borvidéket nemcsak megkülönböztetésre érdemes borainak sajátosságai, hanem a bennük is megtestesülő természeti környezet, valamint történelmének, kulturális hagyományainak egyedisége együttesen teszik figyelemre méltóvá. Ahogy Eötvös Károly írja: „A Balaton és Bakony, ez a két fönséges természeti tünemény egymást öleli át, egymásra árasztja fényét és sugarát, hagyományait, költészetét.” A Balaton-felvidéki borvidék szőlőhegyei gyöngyfüzérként mindenhol ott sorakoznak, ahol e két csodálatos tájegység ölelkezik. Apáról-fiúra szálló ősi intelem: „A hegyek büszke magasán hagyjátok meg a magyar szőlőt! Szűrjetek a magasban olyan bort, amilyen isteneknek, királyoknak, igaz embereknek való, ünnepet nyújtó italként!” A borvidéken csillog Európa legnagyobb meleg vizű tava, Hévíz. Másik végén egy olyan bővizű ásványvízforrás tör fel a föld mélyéből, melyet már Pannónia római lakói is kedveltek.

 

Sümeg a Balaton-felvidéken

Sümeg a Balaton-felvidéken


Terroir - szakmai fanatikusoknak

Terroir szakmai fanatikusoknak

Terroir, szakmai fanatikusoknak

Mielőtt a sümegi borok felismerhető jegyeit kategorizálnánk érdemes áttekintenünk a sümegi kőzetek keletkezésének folyamatát a teljesség igénye nélkül. Ez segít majd megérteni és értékelni annak egyediségét számunkra.


Összhang a természettel

A legfontosabb számunkra az összhang megteremtése a természetben. Hisszük, hogy az általunk gondozott növényekkel meg kell találnunk a természetes együttélés lehetőséget, hogy a legjobbat tudjuk kihozni egymásból. A birtokunkat magunk örömére és másoknak példával szolgálva igyekeztünk körbevenni változatos növényvilággal, fenntartva a biodiverzitást. Fűszernövények, virágok, dísznövények, levendula és gyümölcsök sokasága. Minden növénynek szerepe és feladata van, hiszen egy életközösséget alkotnak. Az itt termesztett növények virágait felhasználva szörpöket is készítünk. (szőlővirág, menta, rózsa, levendula, jázmin, bodza, citromfű) A feldolgozás melléktermékét is gyógyító forrássá alakítjuk át, így a szőlőmagból olajt és őrleményt készítünk, a héjból teát melynek pozitív élettani hatása a mai világban felbecsülhetetlen érték - maga a csoda.
Hogyan is lassítja az öregedést?!

Összhang a természettel

Összhang a természettel

Termékeink az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület által alapított a „Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegyrendszer minősítésével rendelkezek. A védjegyhasználatot kiérdemlő vállalkozások az európai „Rural Quality” védjegyrendszer tagjai is egyben.


Társadalmi szerepvállalás

Társadalmi szerepvállalás

Társadalmi szerepvállalás

Egly Márk 1998-tól tíz éven keresztül társadalmi munkában hegybírói szerepkört töltött be.
2008 óta a Balaton-felvidéki Borvidék alelnökeként a borvidék ismertségét elősegítő programokat személyesen vezeti és valósítja meg.
Létrehozta Sümeg legnagyobb turisztikai rendezvényét, mely 14 éve teremt lehetőséget a település és a borvidék termelőinek, borászatainak, őstermelőinek, kézműveseinek sok ezer fő előtti bemutatkozásra és az értékesítési csatornáik kialakítására.
2006-ban megalapította a Balatoni Szőlő- és Borkultúra Egyesületet, melynek legfőbb célja a borászati és szőlészeti kutatómunka, alternatív gazdálkodási módok népszerűsítése, az elöregedett szőlőültetvények és az aktív termőterület megtartása.